Najbolj pogosta vprašanja oseb, ki jih zanima Feng Shui, na mojih predavanjih, Mavričnih sobotah, Ezofestu, Mostu sočutja, Altermedu, simpozijih, sejmih ezoterike, delavnicah in intervjujih v preteklih letih ter na TAO forumu. Bila so preprosta, enostavna, zanimiva in sledeča:

1. Kaj je Feng Shui?

- Feng Shui je študij o času in prostoru. To je intuitivni in znanstveni način urejanja stanovanja ali poslovnega prostora. Je zdrav način, kako priti do ubranih energij v lastnem domu. Ukvarja se z natančnim definiranjem Qi energije bivalnega prostora, upoštevajoč subtilne energijske tokove, ki se pretakajo iz vesolja skozi naše telo. Harmoniziramo okolje, bivalni prostor in osebe. Pri tem upoštevamo zakone: Jin in Jang, Pet tokov Jin in Jang, klasično šolo kompasa – Osem smeri neba in šolo oblike – Štiri živali: Zmaj, Tiger, Želva in Feniks.

2. Popolnoma nič ne vem in prvič slišim za Feng Shui. Ali mi lahko na kratko poveste, zakaj pravzaprav gre in ali je lahko praktično uporaben v življenju?

- Feng Shui je modrost stara 7.000 let. Prihaja iz Kitajske. To je znanost, ki se študira na univerzah. Svetovalec Feng Shui poda praktične rešitve, kako urediti in imeti harmoničen dom in osebe, da bodo v ravnovesju z okoljem in upošteva že preverjene principe ter priporoča redno izvajanje Ritualov energetskega čiščenja prostorov.
Feng Shui svetovalec ugotovi za vsako osebo ali družino najboljšo možno energetsko opcijo in priporoča, kako izboljšati sledečih osem osnovnih področij življenja:

1. Službo, kariero, življenjsko pot,
2. Čustva, odnose, ljubezen, poroko,
3. Družino, prednike, nadrejene, mentorje,
4. Denar, blaginjo, srečne blagoslove, bogastvo,
5. Prijatelje, pomoč,
6. Otroke, plane, projekte,
7. Duhovnost, kontemplacijo, zazrtje vase in
8. Napredek, ugled, slavo.

Na izboljšanju kakovosti naštetih področij življenja se dela redno. En mesec se aktivira eno življenjsko področje, drugi mesec se aktivira drugo področje itd.

3. Kaj mi lahko izboljša in kakšna je korist od Feng Shui?

- Tukaj je kar nekaj možnih izboljšav, ki jih lahko uživaš: pridobitev službe, življenjske poti ali napredovanje v službi, izboljšanje zdravja, želena poroka, možnost zanositve, preprečitev prepirov in ločitve, povečanje motivacije, ustvarjanje harmoničnega vzdušja v družini in izboljšanje odnosov v službi, razvijanje boljših študijskih navad, naraščanje kreativnosti, več občutenja in kontrole, boljše počutje v svojem domu in v službi, odstranitev depresije, stimulativno družbeno in socialno življenje, boljše poslovanje, odvrnitev pravdnih postopkov na sodišču ali zlonamernega vpliva, odvrnitev nesreč, uspešno iskanje stanovanja, doma ali zaposlitve, varovanje in zaščita od slabih navad: prekomernega uživanja hrane, čezmernega popivanja, kajenja, narkomanije…, boljši spanec, prinašanje ugleda, spoštovanja in slave.

Celo, če čutiš, da je tvoje življenje na običajni poti, na že utrti poti, »na videz« je vse v redu, prakticiranje in redna uporaba življenja po načelu Feng Shui modrosti, je zabavno. Pridobiš prijatelje in novo kakovost v družini.

4. Kakšne so vaše reference?

Sprejel sem učenje klasične šole Feng Shui mojstra Mo Jen-chou. Pred obveznim šolanjem in pridobitvijo Certifikata od mojega učitelja, ki mi je dal tudi ustno priporočilo, da svetujem po Feng Shui, ker sem, kot mi je sam rekel, njegov najboljši študent, torej pred obveznim šolanjem, sem imel nekaj predhodnega praktičnega in teoretičnega znanja, kot samouk o Feng Shui. Začel sem študirati 1990. leta in preučil trideset knjig o Feng Shui. Obiskoval sem predavanja in delavnice na temo Feng Shui doma in na tujem: Avstralija, Indija, Evropa, Anglija, Amerika. Še nekaj pomembnih aktivnosti, ki so mi omogočili boljše razumevanje Feng Shui in bistvo Qi energije nasploh:

1976. bil iniciran za TM meditacijo in redno meditiral,
1989. v Budvi končal Bioenergetsko šolanje,
1990. končal delavnico Radiestezije v Ljubljani,
1990. sprejel modrost Hatha Yoge in pranajame
          tehnik dihanja,
1993. Prem Rawat – Maharaji, mi je podaril tehnike
          Spoznavanja sebe v Birminghamu,
1997. sprejel modrost Reiki I in Reiki II,
1999. se odločil delati kot Feng Shui svetovalec in
          zapustil redno službo,
2000. naredil elaborat, ki je novost in jo poimenoval
          Delavnica Osebni Feng Shui,
2001. začel javna predavanja o Feng Shui,
2002. napisal Feng Shui učbenik za delavnice.

Moje javno delo in aktivnosti okrog Feng Shui zadnjih nekaj let:

- Do sedaj sem objavil 60 strokovnih člankov o Feng Shui
  na domačem internetu, Sončeve pozitivke,
- Imel sem intervjuje: na TV Slo 1, na TV Piki, RGL – radio
  glas Ljubljane, radio Robin – Nova Gorica,
  Gorenjski glas – Kranj, Nedeljski Dnevnik, Karma plus,
- Ljubitelji ezoterike smo ustanovili društvo TAO-S in odprli
  lastni TAO FORUM, na katerem je možnost vprašanj in
  odgovorov osebam, na njihova vprašanja in težave v
  vsakdanjem življenju,
- Do sedaj sem imel več tisoč odgovorov in Feng Shui
  svetovanj v Sloveniji,
- Imam redna predavanja in delavnice o Feng Shui na
  Mavrični soboti in vseh sejmih ezoterike,
- Delam sedmo leto kot Feng Shui svetovalec,
- Redno dobivam zahvale in informacije od oseb, katerim
  sem svetoval, o pozitivnih učinkih mojih priporočil.

Po moji energetski analizi mnogih stanovanj, kjer sem strankam svetoval prodajo hiše ali stanovanja in nakup energetsko boljšega bivalnega prostora, so mi poročali, da so zelo zadovoljni, ker so se odločili upoštevati moj Feng Shui nasvet. Rekli so, da se mnogo bolje počutijo v novem domu urejenem po Feng Shui, kot prej.

Pred kratkim sem naredil delavnico Osebni Feng Shui pri simpatični in zelo podjetni dami v Ljubljani.
Želela si je fanta, ampak onega ta pravega, da gre z njim "do konca svojih dni". In sva za delavnico porabila polnih 9 ur. Nekaj tednov pozneje me je zopet poklicala, nasmejana, vesela in evforična od vibracij svojega novega fanta. Upoštevala je Feng Shui nasvete o aktiviranju področja ljubezni. Ugotovil sem, da je fant energetsko po Feng Shui to, kar sem ji svetoval. Naj se potrudi in ga pridobi za sebe in svojo bodočo družino do konca njunih dni, sem ji dejal. Pa, srečno novemu paru, novi ljubezni dveh. Tako se začne nova družina.

5. Kako naj se ravnam, če mož odklanja Feng Shui, jaz bi pa zelo rada živela in uredila dom ter vzgajala otroke po tej modrosti?

- Predlagam vam, delavnico Osebni Feng Shui. Sprejmite vse napotke in jih redno, vsak dan upoštevate.
Vsak lahko sebe spremeni, ne more pa drugega. Zato moža pustimo pri miru, za nekaj časa. Tako se boste začeli spreminjati vi in otroci. Harmonizirala boste svoj dom in počasi pridobivala svoj notranji mir, polnost in srečo. Vaš dom bo dobil boljše vibracije in bo bolj prijetno bivanje v tako uravnovešenem in urejenem domu. Mož bo to začutil in upajmo, zaznamoval in opazil pozitivne spremembe in bo želel izvedeti, na kakšen način ste to dosegla. V tem momentu naredimo isto delavnico tudi z možem.

6. Kako priti ven iz monotonega zakona, ki je v zatonu, po desetih letih skupnega življenja?

Tako, da se najprej sama odločiš, da res želiš izstopiti iz tako klavrnega životarjenja in mučenja s partnerjem.
Potem pa, da se odločiš in zavedaš, da se TI želiš spremeniti! To je zelo, zelo pomembno. Šele takrat lahko narediva prvo delavnico, kjer dobiš natančna in zelo preprosta navodila za izboljšanje kakovosti tvojega lastnega življenja. Potem se vse lažje odvija.
Najprej pospraviš stanovanje in izpelješ Ritual energetskega čiščenja. To je osnovno in nujno za pravilen začetek. Potem namestiš svečnik za dve sveči na ustrezno izbrano mesto v stanovanju, da aktiviramo energijo odnosov, ljubezni in čustev. Če se partner ne odloči za takšno pot, to ni tvoj problem. Nekaj časa bo on priča tvojim uspešnim spremembam. To ga bo pritegnilo in se bo pozanimal, kaj počneš, da si umirjena, sproščena, vedno dobre volje in nasmejana. V tem primeru naredimo delavnico za oba ali samo za njega.
In v primeru, da se partner ne želi spremeniti in odklanja Feng Shui nasvet, potem se vajina skupna pot, na tej točki začne energetsko ločevati.
Svetujem ti, da to narediva na delavnici na tvojem domu, kjer boš izvedela in se naučila, kako ravnati naprej, da bo čim bolj za tebe, manj boleče bo in brez trpljenja.

7. Ali je nujno in pametno upoštevati Feng Shui, ko iščemo parcelo za gradnjo hiše?

- Nasveti Feng Shui se začnejo prav v fazi iskanja parcele, še preden plačate aro in je resnično zelo pametno to planirati. Potrebno je s pomočjo intuitivnega Feng Shui in Geomantičnega izračuna dobiti popoln odgovor na vprašanje, ali parcelo sploh kupiti?
Svetovalec si mora nujno ogledati parcelo, da identificira eno od 24 energij, ki je nujna, za Geomantični izračun, da ugotovi, ali obstaja tako imenovana Specialna karta.
Mora tudi ugotoviti, upoštevajoč Šolo oblike, ali obstajajo štiri energije: Zmaja, Tigra, Želve in Feniksa.
In ne na zadnje, mora ugotoviti, ali bo osebam, ki bodo živele v hiši, ustrezalo področje, glede smeri neba in energetske razdelitve Slovenije na osem področij.

8. Kako bi uredila najino spalnico po Feng Shui, kaj vse morava upoštevati?

- Osnovno pravilo za spalnico je, da že pri načrtu upoštevamo pravilo, da je spalnica najmanj tri petine Jin. To pomeni, da je umirjena in nameščena v drugem delu stanovanja, glede na glavni vhod. Stene, zavese, posteljnina in vajine pižame so v pastelnih barvah, ki vaju energetsko hranijo in podpirajo po teoriji Pet tokov Jin in Jang, upoštevajoč osnovna dominantna elementa obeh zakoncev.

Postelja je nameščena tako, da teme glave, ko ležita, gleda v smer neba, ki je preferenčna za oba partnerja.
Upoštevamo tudi nasvet, da je postelja postavljena diagonalno, glede na vrata spalnice. Zaželeni sta nočni omarici ob postelji, ker oddajata zelo potrebni energiji Zmaja in Tigra. Energijo Želve dobimo iz stene za vzglavjem, na kateri ne smejo biti okna ali vrata. Material za posteljo je nujno tisti, ki je obema odgovarjajoči, upoštevajoč Pet tokov Jin in Jang.

9. Kako Feng Shui "gleda" na mansardo?

- Poševna stena mansarde, ki je "odrezala prostor", povzroča resne težave, kot so: občutek pritiska iz katerega lahko nastanejo glavoboli in zmanjšanje imunitete, zaspanost, omotičnost, slaba koncentracija in splošna počasnost.
Mansardna in kletna stanovanja so začasnega in prehodnega značaja in se nikakor ne morejo primerjati po kakovosti z etažnimi stanovanji in imeti enakovredne kvalitete za dolgoročno življenje.

10. Kaj pa če stanovanje ni pravilne oblike, kot moje recimo?

- Po preprosti metodi se najprej določi Feng Shui center bivalnega prostora, tudi za nepravilni tloris stanovanja. Potem se ugotovi, katero življenjsko področje manjka. Natančno se namestijo odgovarjajoča Feng Shui zdravila, da pritegnemo manjkajoče energije v prostor. Nepravilni tloris hiše se popravi tako, da se manjkajoči del obvezno pozida.

11. Pred hišo imamo eno veliko cipreso staro okrog 35 let...raste pri vhodu v hišo, smer JZ...Ali bi jo bilo potrebno podreti? Kajti, kar nekaj časa mislim, da bi jo bilo potrebno odstraniti.

- Dobre in pravilne so tvoje misli, da bi jo bilo potrebno odstraniti. Qi energija z neskončno potrpežljivostjo "čaka" na tvojo končno odločitev in akcijo! Pogumno, odločno in čim prej jo požagaj.
Vaši odnosi so ogroženi zaradi stare ciprese in vaša bodočnost je negotova, ker Feniks ne more poleteti. Tudi vsa ostala področja življenja so ovirana, ki jih je po Feng Shui vsega skupaj osem.

12. Dosegel sem takšno stopnjo življenja v moji šest člani družini, da je vse v redu in sem zadovoljen. Kljub temu vem, da moram narediti »še nekaj«, za kar nekako čutim, da je pomembno. Ali mi lahko pomagate, da odkrijem kaj je to »nekaj«?

- Seveda lahko pomagam, ker se tudi s tem ukvarjam in mi veliko pomeni.
Začne se z vašo žejo, ki jo odkrijete. Odločite se in želite raziskovati, kako priti do tega "nekaj".
Potem pospravite svojo hišo in okolico od motečih energij, da lahko odkrivate. Izpeljete Ritual energetskega čiščenja po Karen Kingston.
Šele nato aktiviramo področje življenja, ki omogoči prav to: zazrtje vase, kontemplacijo, spoznavanje sebe in svoje notranjosti, kjer se nahajajo vsi odgovori na vaša vprašanja.
Torej, prišli boste sami do odgovora na vprašanje, kaj je to "nekaj"? Če si dovolj želite in ste resnično »žejni« boste res dobili to »nekaj«!
Če sami ne odkrijete, me pokličite, lahko vam pomagam.

13. Prosila bi vas za nasvet. S fantom se morava seliti iz stanovanja, dober prijatelj pa nama odstopi svojega ker se seli v novo hišo. To stanovanje je v bližini Dunajske ceste v Ljubljani in ne gleda na njo, temveč na pokopališče. Iz dnevne, jedilnice, spalnice in delovne sobe je pogled na pokopališče, ki je z zidom obdano ampak je golo, nima dreves. Ponoči svetijo svečke pa kljub temu ni romantično! Sicer pa ne vem, koliko je pokopališče staro in aktivno. Prijatelj, ki trenutno tam še živi, je zelo uspešen v svojem poslu in njegova družina je zelo harmonična. Kljub dobri zgodovini stanovanja ne vem, če je primerno zame, ker močna empatija je moja lastnost. Kaj naj naredim?

- Če začnem od konca vaše pripovedi, ker je ravno ta detajl zelo pomemben, po Feng Shui, in prevesi končno odločitev na dokončen in odločen NE, in sicer detajl, da imate sposobnost vživljanja, kar pomeni praktično, da vas zlahka prevzamejo preveč prisotne Jin energije iz pokopališča, ki permanentno, 24 ur na dan, sevajo to preveč pasivno energijo! In če, za lepo razlago in v pomoč, citiram Carla Gustava Junga:
»…Kitajska podoba trenutka zajema vse, prav do najzahtevnejše nesmiselne nadrobnosti, kajti šele vse sestavine skupaj, lahko dajo podobo trenutka, ki ga opazujemo…«, potem je ta detajl definitivno tehten in dober argument za odločen Ne.

Najbolj pogosta vprašanja in odgovori
Povezava:
Feng shui forum